CASE STUDY OF TJIBAOU CULTURAL CENTER

Iroko had a particular significance selected for the exterior because of its durability, connection to the natural landscape, and its ability to evoke the appearance of the traditional huts. These cases were vertical tubes arranged around a central rectangular axis in three groups or village clusters with one tall hut at 92 feet high. You are commenting using your Facebook account. Hana, I was wondering if you could by any chance send me some of the information you used for this project. In this project, simulation tools, mainly models and computer software, were used to evaluative the feasibility of the design before construction. University of Washington, This screening element is used to control the amount of heat, solar gain, and ventilation in the cases.

You are commenting using your Twitter account. Structure The walls of the cases where comprised of two concentric rings creating a double skin or a hybrid system. In regards to natural lighting, bamboo walls filter light into the interior spaces. Wind, orientation, and passive cooling. I was wondering if there was anyone who had some thoughts or criticisms that they would like to share about the complex within the context of ‘green’ architecture. I have found some interesting information about the center and about the planning of the center by the Renzo Piano Building Workshop. Leave a Reply Cancel reply Enter your comment here

The climate of New Caledonia is a temperate one with four distinct seasons and variations in temperatures from a winter low of 65 F to a summer high of 93 F. Jean-Marie Tjibaou Cultural Center. You are commenting using your WordPress. Design Approach to Project. Sorry, your blog cannot share posts by email. The walls of the cases where csnter of two concentric rings creating a double skin or a hybrid system.

case study of tjibaou cultural center

This site uses cookies. Wind, orientation, and passive cooling. Please use another browser for the best experience with our site. Leave a Reply Cancel reply Enter your comment here When there are no breezes coming off the water, the unique shape of the shell creates a Venturi Effect which pulls hot, stale air up through the space between the two shells and out of the building.

  DISSERTATION JURIDIQUE UCAD

Piano selected glass, steel, corrugated aluminum, bamboo, and African Iroko wood as his primary materials.

Scitech: Case Study 1-Jean-Marie Tjibaou Cultural Center – melissajbrooks

Lighting and Solar Radiation Controls The space also uses both artificial and natural lighting. University of Washington Graduate School. I have found some interesting information about the center and about the planning of the center by the Renzo Piano Building Workshop.

The exterior shell wall will then work in conjunction as etudy orientation to the south allows the sun to beat down on it causing the air between the two layers of the double-skinned to heats up and rise out of the cavity.

Rather for Piano, technology is a means to and end as well as something that is a part of nature.

case study of tjibaou cultural center

This screening element is used to control the amount of heat, solar gain, and ventilation in the cases. In regards to crnter lighting, bamboo walls filter light into the interior spaces. These cases were vertical tubes arranged around a central rectangular axis in three groups or village clusters with one tall hut at 92 feet high.

Scitech: Case Study 1-Jean-Marie Tjibaou Cultural Center

The JMT centre interests me as it is a beautiful building and in architectural terms it is sensitive to the indigenous culture and landscape – an all round good example of ‘green’ design. Notify me of new comments via email.

Wind, orientation, and passive cooling When fjibaou are no breezes coming off the water, the unique shape of the shell creates cultuural Venturi Effect which pulls hot, stale air up through the space between the two shells and out of the building.

  SEBASTIAN SAUERBIER DISSERTATION

Please rotate your device for properly using Archnet.

Jean Marie Tjibaou Cutural Centre Case Study

However, its’ historical and political context is more dubious as it’s a product of colonial power and the struggle for indigenous rights in New Caledonia. The building primarily uses two effects to push hot air out of the top: Additionally, temperature is controlled through the double roof system.

I was wondering if there was anyone who had some thoughts or criticisms that they would like to etudy about the complex within the context of ‘green’ architecture. I realise it’s been a while since you posted your message but i thought i’d get in touch as i have some interesting informtion which may help.

These louvres automatically open and cenetr in tandem and are controlled by an integrated computer system which constantly calibrates the speed of the wind. Also, what is the LEED document and where can i find it? Email required Address never made public. Piano and his team were working under post-colonial conditions and had to be conscientious of their position as outsiders and realize whatever was created would become a symbol.

Horizontal and diagonal steel bracing and connections were used to connect the two rings and make them rigid.

Cultural Center Case Study | fishbonesong

The roof also has a double skin system made of corrugated aluminum sheets and glass. For other wind conditions the unique shape of the structure in addition to the louvres system below the roof, which is fixed open, permits air pressure to balance between the interior and exterior.

You are commenting using your Twitter account.